av

Nyttig viden om diskusprolaps

En diskusprolaps kan være en smertefuld tilstand, som ofte både påvirker dem der rammes og deres omgivelser hårdt. Tilstanden kan visse tilfælde være symptomfri, hvormed prolapsen ikke er til gene for personen. I tilfælde hvor diskusprolapsen medfører symptomer, kan det dog medvirke til mange smerter i ryggen. Typisk behøver tilstanden ikke kirurgisk behandling, og derfor kan mange kiropraktorer på eksempelvis Fyn og i Odense hurtigt hjælpe patienter med at få livsglæden og et smertefrit liv tilbage.

Hvad er en diskusprolaps?

Overordnet set er rygsøjlen opbygget af ryghvirvler, mellemliggende båndskiver og elastiske ledbånd. De mellemliggende båndskiver kaldes også en diskus, som består af en bindevævsring samt en geleagtig kerne, der er placeret centralt. En diskusprolaps er i den forbindelse en form for udposning af den geleagtige diskuskerne, hvor udposningen bryder igennem diskusskivens bindevævsring samt ledbånd placeret bagud mod selve rygmarvskanalen. Man kan få en diskusprolaps i halsrygsøjlen, brystrygsøjlen og i lænderygsøjlen. Får man en diskusprolaps i halsrygsøjlen eller i brystrygsøjlen kan det resultere i, at der blive trykket på rygmarven og eventuelt også på nogle nerverødder, der går fra rygmarven ned mellem hver enkel ryghvirvel. Får man derimod en diskusprolaps i lænderygsøjlen kan der blive trykket på nerverødder og lændemarvsforlængelsen.

Symptomer på tilstanden kan i visse tilfælde være svære at opdage, da diskusprolaps ofte kan være symptomfri. Disse tilfælde opdages som regel tilfældigt i forbindelse med scanningsundersøgelser. Typisk vil symptomfrie diskusprolapser ikke kræve behandling, da tilstanden ikke er til gene for den pågældende person. Medfører tilstanden dog symptomer, betyder det at prolapsen trykker på nerverødder, lænderygmarvsforlængelsen eller selve rygmarven.

Typisk skyldes diskusprolaps en aldersbetinget nedbrydning af selve bindevævsringen, der befinder sig i diskus, hvilket medfører en svaghed. Denne svaghed gør, at den bløde del kan pose ud mod rygmarvskanalen. Hårdt fysisk arbejde kan være med til at disponere en for diskusprolaps. Tilstanden opstår dog også i forbindelse med faldulykker, trafikulykker og anden pludselig overbelastning af rygsøjlen.

Tilfælde med diskusprolaps kan være invaliderende og i værste fald medføre, at man er nødsaget til at gå på førtidspension. Tilstanden har store menneskelige konsekvenser, både for dem der rammes og for deres omgivelser, idet der ikke kun er fysiske smerter involveret. Der findes mange dygtige kiropraktorer på Fyn og i Odense, der tilbyder behandling til patienter, der lider af diskusprolaps.

Hvordan kan diskusprolaps behandles?

Diskusprolaps kan behandles hos mange kiropraktorer rundt omkring i landet blandt andet på Fyn og i Odense. For det meste er der tale om behandlinger uden kirurgisk indgreb. Behandling med den helt rette kiropraktiske behandling og træning kan medvirke til, at tilstanden lindres. De fleste der lider af diskusprolaps vil derfor atter kunne opnå et liv uden smerter. Dog er et kirurgisk indgreb nødvendigt i godt og vel 20 % af tilfælde med diskusprolaps.

Behandling uden kirurgisk indgreb består som regel af en aflastning af ryggen. Dette kan eventuelt underbygges med smertestillende medicin, hvis nødvendigt. Ofte vil man anbefale en kombination er flere smertestillende præparater. Hvis symptomerne er aftagende, vil man efter et godt stykke tid med denne behandling typisk begynde med forsigtig genoptræning hos en kiropraktor. Læs mere her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *